Over Digibende

Alle adolescenten en jongvolwassenen een passende ontwikkelingsplek bieden waarin het ontdekken van talenten op het gebied van ICT, technologie en creativiteit centraal staat. Dat is de missie van Digibende. Digibende biedt een veilige, inspirerende en vertrouwde omgeving ondersteund door gedegen en professionele begeleiding. Een omgeving waar jongeren succeservaringen opdoen en persoonlijke groei doormaken. Digibende gelooft dat aandacht voor groei en ontwikkeling afgestemd op de individuele behoefte toegankelijk moet zijn voor elke jongere. Ook wanneer de ontwikkeling misschien wat anders verloopt dan gemiddeld door bijvoorbeeld autisme of hoogbegaafdheid.

Aanleiding

Digibende is opgericht in 2017 en komt voort uit een initiatief dat zich bezighield met ICT-opleidingen voor volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De ervaring was dat veel volwassenen waarmee werd gewerkt al vanaf zeer jonge leeftijd problemen ervoeren op school. Het ontbrak niet aan cognitieve capaciteiten – vaak zelfs integendeel – maar om uiteenlopende redenen wel aan aansluiting.

Steeds vaker kreeg de organisatie de vraag of er ook plek was voor jongeren die nog niet klaar waren voor de stap naar werk maar wel sterke interesse toonden in de digitale wereld. Daarom opende in januari 2017 de eerste Digibende vestiging haar deuren, in Kelpen-Oler. Kleinschaligheid en persoonlijke aandacht was en is een belangrijke waarde van Digibende.

Groei

In 2018 komt BNNVARA presentator Filemon Wesselink Digibende tegen. Hij heeft dan net het tweede seizoen van het programma Het Is Hier Autistisch gemaakt. Tijdens de opnames van dit programma ontdekte Filemon dat hij zelf een vorm van autisme heeft. In zijn zoektocht komt hij terecht bij een inspirerend initiatief in het technologie-hart van de wereld; Silicon Valley. Het initiatief is specifiek gericht op een doelgroep die in een reguliere omgeving aansluiting mist.

Bij terugkomst in Nederland liep Filemon tegen Digibende aan. Hij werd direct enthousiast. Sinds 2018 is Filemon gemiddeld 3 dagen per week bij Digibende werkzaam in de rol van kwartiermaker.

In december 2019 maken 100 jongeren tussen de 12 en 28 jaar gebruik van het aanbod op locatie Kelpen-Oler. Omdat deze jongeren vanuit het hele land komen, wordt besloten een tweede locatie te openen. Door ervaringen die zijn opgedaan in Limburg is inmiddels duidelijk geworden dat het deelnemers ten goede komt wanneer er een nauwe samenwerking is met gemeenten en onderwijs. Digibende draagt immers bij aan een oplossing voor zowel een zorg- als een onderwijsvraagstuk.

Dit is dan ook de boodschap die Digibende heeft meegenomen naar de volgende gemeente waar zij wilde vestigen. Gemeente Amstelveen en haar onderwijssamenwerkingsverbanden SWVAM en Amstelronde Passend Onderwijs herkennen de behoefte. Er volgen constructieve gesprekken en een unieke samenwerking volgt.

In september 2020 opent Digibende de deuren van haar tweede vestiging, locatie Amstelveen. Verdere uitbreiding volgt. In april 2022 opent locatie Digibende Utrecht en in mei 2022 locatie Digibende Delft.

Dit is Digibende

  • Digibende is een unieke ontwikkelingsgelegenheid gericht op de thema’s ICT en Technologie

  • Digibende is toegankelijk voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 28 jaar die uitdaging of aansluiting missen, uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen.

  • Digibende drijft op een balans tussen de pijlers Leren, Werken, Sport en Spel. Er wordt een gestructureerd, uitdagend en grensverleggend programma geboden waar 1 tot 5 dagen per week aan deelgenomen kan worden.

  • Vakspecialisten begeleiden de jongeren en nemen hen mee in hun vakgebied. Het aanbod van Digibende is geen statisch gegeven: Digibende heeft zich ten doel gesteld koploper te worden op het gebied van technologische ontwikkelingen.

  • Behalve vakspecialisten werken er bij Digibende ook (ortho-)pedagogen die zorg dragen voor de persoonlijke begeleiding, coaching en waar nodig ondersteuning van de deelnemers.

  • Er wordt altijd gewerkt vanuit een ontwikkelplan waarin persoonlijke doelstellingen zijn geformuleerd. Het aanbod van Digibende wordt hierbij als tool gebruikt om verworven vaardigheden en inzichten direct in de praktijk te kunnen brengen.

Mogen we jou leren kennen?

Jezelf ontwikkelen begint bij goed in je vel zitten. Goed in je vel zitten begint bij je begeven in een vertrouwde omgeving waar je geaccepteerd wordt zoals je bent. Waar je onder gelijkgestemden bent. Waar je niet wordt overvraagd, maar ook niet ondervraagd. Waar je bezig kunt zijn met dat wat jou interesseert. Waar je uitgedaagd wordt en waar je kunt ontdekken wat je talenten zijn.

 

Wil je weten of Digibende iets voor jou kan zijn? Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking of bekijk eerst onderstaande video.

Play Video

Digibende
wil je graag ontmoeten.
Kom je kennis maken?

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Scroll naar boven