Hacklab1
Hacklab1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Hacklab

Het Hacklab bij Digibende is een veilige omgeving waar deelnemers de kneepjes van het vak kunnen leren. Het aanbod bestaat uit een technisch deel enerzijds en morele, ethische en juridische aspecten anderzijds. Het aanbod is bedoeld voor jongeren met interesse in Cybersecurity die kunnen aantonen over passende kwaliteiten te beschikken.

Op de vraag wat het Digibende Hacklab zo uitdagend maakt vertelt Erik, professioneel ethisch hacker en begeleider bij Digibende: “Hacken is op zichzelf natuurlijk al super spannend. Je probeert in zekere zin een stapje voor te zijn op dat wat anderen bedacht hebben. Bij Digibende doe je dit in een lab met gelijkgestemden en onder professionele begeleiding, waardoor je je interesse op een veilige en verantwoorde manier verder kunt ontwikkelen.”

Ethisch Hacken moet niet verward worden met verkeerde intenties. Bij het ethisch aspect staat en valt alles. Als het ethisch kompas van iemand niet werkt, ben je niet geschikt voor deze richting. Met je bevindingen wil je mensen helpen. Je bent er niet op uit om iets stuk te maken. Je hackt niet voor eigen gewin. Je doet dit met toestemming van de opdrachtgever en met de bedoeling om veiligheid te verbeteren, zonder iemand schade te berokkenen.

Wat is Ethisch Hacken eigenlijk? Erik legt uit: “Computer Hacking is het manipuleren van computertechniek om hard- en software iets te laten doen waarvan de maker dat niet zo bedoeld heeft. Je kunt het zien als een digitale kortsluiting. Iedereen kent wel een inlogveld in een webwinkel waar je een gebruikersnaam en wachtwoord invult. Als je in zo’n veld computercode stopt kan het zijn dat je ingelogd bent zonder dat je geldige inloggegevens hebt. Dit voorbeeld klinkt misschien achterhaald, maar deze aanval staat nog steeds in de top 3 van de OWASP top 10. Een Ethisch Hacker helpt partijen of organisaties om hun programmatuur en netwerken beter te beveiligen.”

Erik: “We hebben gemerkt dat deelnemers vaak al enige ervaring hebben in ontwikkelen van applicaties of het schrijven van code, maar als ze zien hoe ontwikkelde techniek anders toegepast kan worden dan krijgen we vaak verbaasde reacties. Het kapen van sessies van andere gebruikers door cookies te stelen leidt bijvoorbeeld tot verrassende situaties.”

Wanneer je start bij het Hacklab van Digibende beginnen we met het onderzoeken van je algemene kennis van computers, software en netwerken. Als er op dat gebied nog kennis nodig is, zal er eerst daar aan worden gewerkt. “Je kunt pas iets hacken als je snapt hoe het werkt”. Wanneer deelnemers die basis beheersen, leren zij hoe ze hier om heen kunnen werken. Ter vergelijking: je moet eerst begrijpen hoe het slot werkt, voordat je kunt leren het slot open te breken.

Er wordt gewerkt met technieken die in de wereld van professioneel ethisch hackers ook worden gebruikt. Zo wordt er gebruik gemaakt van Metasploit, Kali Linux, Nmap, Burp Suite en Maltego. Ook Open Source Intelligence komt ruimschoots aan bod.

Om deel te kunnen nemen aan dit onderdeel is het belangrijk dat er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

1) Er is nog plek beschikbaar binnen het Digibende Hacklab
2) Je kunt aantonen dat je ethiek en moraliteit hoog in het vaandel hebt staan
3) Je bent gemotiveerd om hier mee aan de slag te gaan en je hebt de bereidheid om je te ontwikkelen in de basis die hier voor nodig is

 

Belangrijk: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Deelname kan niet worden gegarandeerd. Geïnteresseerde jongeren die al deelnemer zijn bij Digibende krijgen voorrang op nieuwe aanmeldingen.

“Now, if you wish you could have been normal… I can promise you I do not. The world is an infinitely better place precisely because you weren’t.” – Joan Clarke was wiskundige, cryptoanalist, en (mede-)codekraker van Enigma.

Robotica - Mechatronica

Bij Mechatronica combineren we delen van elektrotechniek, robotica en programmeren om zo de wildste ideeën tot leven te wekken. We gaan aan de slag met de nieuwste snufjes en gadgets en leren je in ons “Tech-Lab” wat je er allemaal mee kan maken.

Gameroom

Work hard, play hard! Als je de hele dag hard gewerkt hebt, ben je ook toe aan ontspanning. Daarvoor kan je terecht in de Digibende Gameroom. Neem plaats op het speciaal voor jou ontworpen gaming-podium en ga de competitie aan met anderen op één van de consoles. Laat maar eens zien wat je kan.

Muziekstudio

Luister je graag naar muziek? Bespeel je een instrument, schrijf je songs, bewerk je muziek of ben je nieuwsgierig hoe bekende DJ’s hun nummers creëren? Of wil je sounds designen voor het onderdeel Game Development? Bij  Digibende krijg je de ruimte om zelf te leren draaien en muziek te produceren in de muziekstudio.

Hardware

Samenwerken om klanten te helpen met het herstel van hun computers of zelf game pc’s bouwen? Heb je al veel verstand van techniek en maak je mensen gelukkig door ze te helpen met jouw kennis? Of wil je het vak graag leren? In de Hardware werkplaats steken we de handen uit onze mouwen en leer je alle kneepjes van het vak.

Programmeren

Computers aansturen door middel van nulletjes en eentjes, alle computertaal is uiteindelijk gebaseerd op dit principe. Gelukkig zijn er programmeertalen die dit een stuk eenvoudiger maken. In de programmeerruimte van Digibende leer je programmeren in de meest populaire programmeertalen.

Sport

Zitten doen we al genoeg, tijd om in beweging te komen. Alles kan in onze fitnessruimte. Rennen, fietsen, boksen of meedoen met een groepsles? Of een potje tafeltennis met een van de andere deelnemers? Onder begeleiding van een persoonlijke sportcoach wordt een programma geboden dat helemaal past bij jou en bij jouw persoonlijke doelen.

VR- en Gamedesign

Zelf droomwerelden ontwerpen en hier virtueel in rondlopen, of een spannende of zenuwslopende game ontwerpen en ontwikkelen met je eigen storyline, characters en sounds? Het kan allemaal bij het onderdeel VR- en Game Design!

Multimedia Vormgeving

Bij het onderdeel Multimedia Vormgeving werk je aan lay-outs, vormgeving voor print, webdesign, videobewerking, 3D en fotografie. Ook ga je aan de slag met het tekenen op de ouderwetse, analoge manier. Ben je een creatieve duizendpoot? Dan kom je hier zeker aan je trekken!

Persoonlijke Begeleiding

De (ortho-)pedagogen van Digibende zijn er voor jou. Ze zijn altijd aanwezig en ondersteunen je, coachen je en helpen jou om te werken aan jouw persoonlijke doelen. Ze willen je graag beter leren kennen. Je mag al je vragen, je zorgen of je plannen met hen delen. Hier wordt altijd vertrouwelijk mee omgegaan.

Hacklab

Onder begeleiding van professioneel Ethisch Hackers kunnen deelnemers aan het programma alles leren over de wereld van Cybersecurity bij het Digibende Hacklab. Heb je interesse? Meld je dan tijdig aan. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

"Creativiteit is intelligentie die plezier maakt."

Albert einstein

Begeleiding

Werken aan zelfontplooiing, jezelf zien ontwikkelen, groeien en verbeteren zorgt voor een verbeterd algeheel welbevinden en geluksgevoel. Wanneer zelfontplooiing wordt afgeremd of geblokkeerd doordat de situatie waarin iemand zich bevindt onvoldoende aansluit, zorgt dit voor een omgekeerd effect: mensen zitten dan niet goed in hun vel. Dit kan voorkomen op scholen en binnen opleidingen maar ook op werkplekken. Dit principe is universeel en niet leeftijdgebonden. Om dit tij te keren moet er gezocht worden naar perspectief, een stip aan de horizon.

Onze begeleiders helpen je door middel van praktische stappen individueel verder.

Maak een afspraak

Digibende
wil je graag ontmoeten.
Kom je kennis maken?

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Scroll naar boven